Καλοκαιρινά Camp Ηρακλείου Αττικής – 2017

Πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης για παιδιά 2017 –

Τι έχει ετοιμάσει ο Δήμος για τους μικρούς Ηρακλειώτες…

Για ακόμα μια χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προσφέρει καλοκαιρινές ημέρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού αλλά και μάθησης στους μικρούς Ηρακλειώτες, μέσα από το πρόγραμμα της θερινής απασχόλησης: Καλοκαιρινά Camp 2017, το οποίο υλοποιεί και φέτος η δημοτική επιχείρηση ΚΕΑΕΔΗΑ. 

Δημιουργική απασχόληση, άθληση, θεατρικό αλλά και διαδραστικό παιχνίδι, καθώς και επισκέψεις στην δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, είναι τα πιο χαρακτηριστικά των όσων έχει προγραμματίσει η ΚΕΑΕΔΗΑ για τα παιδιά για αυτό το καλοκαίρι, σε τρεις περιόδους μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αναλυτικά:

Α Περίοδος: 19/6 με 30/6

Β Περίοδος: 3/7 με 14/7

Γ Περίοδος: 17/7 με 28/7

Οι εγγραφές και για τις τρεις περιόδους ξεκινούν από την Δευτέρα 15 Μαΐου στα  γραφεία της ΚΕΑΕΔΗΑ (δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής, 1 ος όροφος), ενώ, όπως πάντα, ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2102756740 ….

Κλειστό λόγω χιονόπτωσης

 

Δεν θα λειτουργήσει το 4ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής στις 10 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

 

 

Μετά από επικοινωνία με την διεύθυνση του σχολείου ανακοινώνεται ότι δεν θα λειτουργήσει το σχολείο μας την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017.

Η χιονόπτωση το βράδυ της Δευτέρας προμηνύει δύσκολες συνθήκες οπότε και πάρθηκε η απόφαση.

Υπομονή στους μαθητές του σχολείου μας και να μην στενοχωριούνται. Θα λιώσουν τα χιόνια και κάποια στιγμή θα ξανανοίξει το σχολείο.

Καλή χρονιά…

 

Σχολική Ποδηλατάδα στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

 

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

 

 

 

 

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής καλεί όλους τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε μια βόλτα με ποδήλατο στους δρόμους της πόλης, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί. Ξεκινώντας, ο καθένας με το ποδήλατο – αλλά και το κράνος του – από την παιδική χαρά στην διασταύρωση των οδών Αργυροπούλου & Ν. Καζαντζάκη η Σχολική Ποδηλατάδα θα περιδιαβεί τις γειτονιές του Ηρακλείου (η διαδρομή φαίνεται στον συνημμένο χάρτη) για να στείλει το μήνυμα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στην πόλη.…Περισσότερα

 

Δωρεάν έκδοση πιστοποιητικού υγείας για τους μαθητές

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Την δυνατότητα να εκδώσουν δωρεάν το απαιτούμενο πιστοποιητικό υγείας για την συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) δίνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στις οικογένειες της πόλης, κυρίως εκείνες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άνεργοι ή ανασφάλιστοι γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά αδύναμοι κτλ). 

Το πιστοποιητικό εκδίδεται μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία, μετά από την σχετική εξέταση με κάποιον από τους εθελοντές παιδίατρους της δομής.

Επειδή αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει των διαθέσιμων ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού απευθυνθείτε στα τηλέφωνα των Δημοτικών Ιατρείων: 2132000187 & 196.

Πηγή: Δήμος Ηρακλείου Αττικής

 

Ανοικτά Σχολεία

ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ – ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην διάθεση των μικρών Ηρακλειωτών, για παιχνίδι και… παρέα, θα είναι μέχρι το τέλος του Ιουλίου οι αυλές των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Με απόφαση της δημοτικής αρχής, σε πρώτη φάση, οι αύλειοι χώροι των σχολείων τα οποία διαθέτουν σχολικό φύλακα ξεκίνησαν να παραμένουν ανοικτά τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) κατά την διάρκεια του απογεύματος, 17.30 με 21.00, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να συγκεντρώνονται και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους (αθλητικές κτλ).

Πρόκειται για τα σχολεία:

3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 7ο Δημοτικό,

το 1ο και το 6ο Γυμνάσιο

καθώς και το 1ο Λύκειο.

Για τα υπόλοιπα σχολεία, εκείνα δηλαδή που δεν διαθέτουν σχολικό φύλακα, υπάρχει πλάνο να ανοίξουν και αυτά, σε δεύτερη φάση, με την συνδρομή και την ευθύνη των εκάστοτε Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Ήδη, οι πρόεδροι των δύο δημοτικών Σχολικών Επιτροπών, Μίνα Παναγιωτακοπούλου και Κων/νος Πέτσας, έχουν έρθει σε συνεννόηση τόσο με την  Ένωση Γονέων, όσο και τους Συλλόγους, με ενθαρρυντικά μηνύματα για την επέκταση του προγράμματος των ανοικτών σχολείων.

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Καλό Καλοκαίρι.

 

Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Απασχόλησης για παιδιά στο δήμο Ηρακλείου Αττικής

Ξεκινάν και φέτος τα Καλοκαιρινά Camp του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τους μικρούς κάτοικους της πόλης, με προγράμματα αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης. Γυμναστές και ειδικό προσωπικό αναλαμβάνουν να γεμίσουν το καλοκαίρι των παιδιών με απασχόληση σε αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμπι, βόλεϊ, υπαίθριες δραστηριότητες κ.α.

Τα Camp θα μοιραστούν σε τρεις περιόδους κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Συγκεκριμένα:

1η περίοδος: 15/6 έως 26/6

2η περίοδος: 29/6 έως 10/7

3η περίοδος: 13/7 έως 24/7

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και υποβάλλονται στα γραφεία της ΚΕΑΕΔΗΑ, δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής, Στ. Καραγιώργη 2, 1ος όροφος (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης για την 1η περίοδο, την Παρασκευή 12 Ιουνίου). ΠΡΟΣΟΧΗ: Μαζί με την αίτηση, υποβάλλεται το σχετικό ιατρικό δελτίο του κάθε παιδιού.

Έντυπα αιτήσεων και ιατρικού δελτίου, επί τόπου στα γραφεία της ΚΕΑΕΔΗΑ ή κατεβάζοντάς τα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, www.iraklio.gr.

Τιμοκατάλογος:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 85,00 ΕΥΡΩ  ΑΝΑ  ΠΕΡΙΟΔΟ

• – 10% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

• – 10% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ

• – 40% ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΘΕΩΡΗΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ)

• – 20% ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΘΕΩΡΗΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ)

• – 40% ΣΕ  ΑΝΕΡΓΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΡΤΑ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΚΑΙ  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ  ΕΦΟΡΙΑΣ ΕΩΣ  8.000,00 €  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ

• – 20% ΣΕ  ΑΝΕΡΓΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΡΤΑ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΚΑΙ  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ  ΕΦΟΡΙΑΣ  ΕΩΣ 12.000,00 €  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Εγγραφές στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και η Δημοτική Επιχείρηση ΚΕΑΕΔΗΑ με αφορμή το αυξημένο ενδιαφέρον των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου  για τα τμήματα της Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Απασχόλησης συνεχίζουν σταθερά τις εγγραφές των μελών τους.

 

Μαθήματα κιθάρας και πιάνο, ζωγραφικής, one stroke, decoupage, κόσμημα, βοτσαλωτό- ψηφιδωτό, διακοσμητικές δημιουργίες, πλέξιμο και πολλά άλλα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων.

 

Εκτός από τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν και παιδικά τμήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο τηλ: 2132000150.

 

Ομάδες Συμβουλευτικής Υποστήριξης στα Δημοτικά Ιατρεία Ηρακλείου Αττικής για τη διαχείριση θυμού

Ειδικό πρόγραμμα με το σχηματισμό ομάδων συμβουλευτικής υποστήριξης για τη διαχείριση θυμού οργανώνουν τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Οι ομάδες θα επιβλέπονται από ψυχοθεραπεύτρια εθελόντρια των Δημοτικών Ιατρείων. Για τη συμμετοχή τους οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 2794340.

Μαθαίνω την πόλη που ζω -Ένα ταξίδι γνώσης

“Ξέρεις, κάθε ταξίδι ανοίγεται στα περιστέρια

Όλος ο κόσμος ακουμπάει στη θάλασσα και τη στεριά

Θα πιάσουμε το σύννεφο θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου….

Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς

Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος”. Οδυσσέας Ελύτης.

Με το συμβολικό αυτό στοίχο “ανοίγουμε πανιά” για να ταξιδέψουμε στο τόπο που ζούμε. Στο τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, το Ηράκλειο Αττικής. Πιάνουμε το σύννεφο της ιστορίας, για να το γνέσουμε, όπως  οι γιαγιάδες το μαλλί στη ρόκα. Να το κάνουμε νήμα και να φτιάξουμε το Μύττο που θα ξετυλίξουμε περιδιαβαίνοντας τις γειτονίες της πόλης μας. Με την ελπίδα ότι το ταξίδι αυτό θα το πραγματοποιήσουμε, όχι μόνο με τη φαντασία μας, αλλά και στη πραγματικότητα (μαζί με τα παιδιά μας), σαλπάρουμε…(Στους στόχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής είναι να οργανώσει μικρές εκδρομές στις γειτονίες της πόλης και μέσα από τη διαδραστικότητα τα παιδιά μας να μάθουν για τη πόλη που ζουν. Να την αγαπήσουν, να την φροντίσουν και να την υπερασπιστούν).

Γιατί ονομάστηκε Ηράκλειο;

Η πόλη που κατοικούμε πήρε το όνομα της από τον Ηρακλή, καθώς στα  παλιά χρόνια  χτίστηκε στη περιοχή μας το Ιερό του.  Αυτό το Ιερό ήταν κτισμένο στο σημείο που σήμερα δεσπόζει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. Δηλαδή στη δική μας γειτονιά! Στη δική μας πλατεία. Μάλιστα αν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά το εξωτερικό του Ναού θα διαπιστώσουμε ότι για την ανέγερσή του έχουν αξιοποιηθεί θραύσματα και αρχιτεκτονικά υπολείμματα του Ιερού του Ηρακλή.

Τα πολύ παλιά αυτά χρόνια το σημερινό Ηράκλειο αποτελούσε έναν από τους δήμους του Κλεισθένη. Τότε ήταν γνωστό με το όνομα Δήμος Ηφαιστιάδων ή Ιφιστία. Στο δήμο αυτό κατοικούσε η Ακαμαντίδα φυλή η οποία πήρε το όνομά της από τον Ακάμαντα, ο οποίος  ήταν γιος του Θησέα. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ιστορικοί την περιοχή μας επισκεπτόταν εκείνα τα χρόνια ένας από τους μεγαλύτερος φιλοσόφους όλων των εποχών ο Πλάτων. Στο δήμο Ηφαιστιάδων ο Πλάτων, είχε ένα μεγάλο κτήμα.

Ρωμαϊκή περίοδος

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή στη περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Παλαιό Ηράκλειο, υπήρχε ένα αγρόκτημα (λατιφούντιο). Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πηγάδια που έχουν εντοπιστεί στην οδό Αγίου Γεωργίου. Τα πηγάδια εκείνη την εποχή δεν αξιοποιούνταν μόνο για αποθήκευση πόσιμου νερού, αλλά και για τη συντήρηση και διατήρηση των καρπών που καλλιεργούσαν στα αγροκτήματα. Μάλιστα οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν ανακαλύψει ότι η χρήση των κεραμικών υλικών και της άμμου βοηθούσε, κατά τους θερινούς μήνες να διατηρείται  ακόμα πιο χαμηλή η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, “τα πηγαδάκια αυτά ήταν κιούπια θαμμένα στη γη χωρητικότητας 400 λίτρων κτισμένα από τούβλα με άριστη επικάλυψη ποταμίσιας άμμου”. Τα πηγάδια αυτά αξιοποίησαν αργότερα κατά την οθωμανική περίοδο οι αρβανίτες κάτοικοι προκειμένου να κρύψουν από τους Τούρκους τα προϊόντα που παρήγαγαν.

Το Αδριάνειο υδραγωγείο

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο  ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό με στόχο να υδροδοτηθεί η ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας. Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν από το διάδοχο του Αδριανού τον Πίο Αντώνιο.

Το δίκτυο του υδραγωγείου ήταν μήκους 25 χιλιομέτρων. Ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου, όπου και συγκεντρωνόταν μεγάλες ποσότητες νερού, προερχόμενες από την Πάρνηθα. Με τη βαρύτητα το νερό έφτανε μέσω των εδικών αγωγών στην Αθήνα. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το ιστορικό αυτό υδραγωγείο με τη περιοχή μας; Μέρος του δικτύου των 25 χιλιομέτρων περνούσε από τη πόλη μας. Ουσιαστικά το νερό ακολουθούσε με φυσική ροή τη διαδρομή Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Ν.Ψυχικό, Αμπελόκηποι, Λυκαβητός. Μέρος του υδραγωγείου σώζεται και στις μέρες μας. Υπολείμματα του εντοπίζονται στην οδό Εθνομαρτύρων στο Π.Ηράκλειο.

Το ταξίδι μας το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο, θα φθάσουμε στα νεότερα χρόνια, όπου την εποχή του Όθωνα το Παλαιό Ηράκλειο αποτέλεσε αποικία των Βαυαρών. Θα συνεχίσουμε την ανθρωπογεωγραφική μας “εξερεύνηση” για να δούμε το προφίλ των κατοίκων της περιοχής. Θα μάθουμε πότε χτίστηκε το σχολείο μας, καθώς και τι υπήρχε στο σημείο αυτό τα παλιά χρόνια. Θα “επισκεφθούμε” τους Ιερούς ναούς του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Λουκά για να μάθουμε την ιστορία τους, θα βρεθούμε στη πλατεία μας για να μελετήσουμε γιατί φτιάχτηκε εκεί το ηρώο…το ταξίδι συνεχίζεται. Όσοι γονείς διαθέτουν αρχειακό υλικό (κείμενα και φωτογραφίες), το οποίο είναι τεκμηριωμένο μπορούν να μας το αποστέλλουν προκειμένου να το αξιοποιήσουμε. Ο βασικός πυρήνας των πληροφοριών που αναφέρονται παραπάνω έχουν αντληθεί από το Δήμο Ηρακλείου.